Materne & Schmitt

Winningen, Mosel, Tyskland

Om

Janina Schmitt och Rebecka Materne träffades under sina studier inom vitikultur och oenologi på universitet i Geisenheim. Då smiddes de första planerna om att starta eget vineri. Efter några års arbete och praktik spritt över i princip hela världen, tog dom sina planer vidare 2012, när de båda delade positionen som vinmakare hos den erkända Moselproducenten Heymann-Löwenstein. Efter några år med små cuvéer från hyrda vingårdar har dom nu sitt eget vineri i Winningen. Dom gör endast viner på Riesling, från naturligt odlade vingårdar.

Vinifikationen är klassisk, men ändå sticker den ut i dagens Tyskland. Druvorna får ca 24h maceration, innan de pressas helt utan svavel eller tillsatser, och musten tappas med gravitation (helt orörd) till gamla fat. Där får vinerna jäsa långsamt helt utan tillsättning av jäst, eller andra tillsatser, och utan temperaturkontroll. Det är vanligt att jäsningen stannar av under vintern när det är kallt, för att sen dra igång på våren. Samtliga viner buteljeras efter 11 månader på fat, för att sedan vila på flaska minst 1 år innan de släpps till försäljning.

Två glada kvinnor skålar.
Omgivning vinodlingar

Våra viner