SRC

Om

Välkommen till sluttningarna av Etna, på norra sidan närmare byn Randazzo, där vi hittar familjeproducenten SRC. Bokstäverna står för dotter Sandra, pappa Rori & mamma Cinzia. Här har familjen gjort unika, eleganta viner som uttrycker terroiren sedan 2012. Säger man SRC snabbt på italienska låter det som ‘esserci’ som i sin tur betyder ‘att vara här’. Och det är precis vad de önskar att uttrycka; växtplatsen där de är!

SRC teamet
Fält av druvir

De arbetar jorden max två gånger per år för att låta örter och växter få växa fritt i vingården. Allt enligt ekologiskt metoder (såklart!) och efter en ‘hands off approach’, både i vingården och källaren. De hjälper endast till när det verkligen finns behov och då bara med naturliga hjälpmedel. Totalt har de ca 12 ha med mestadels gamla rankor och ett flertal druvsorter som Nerello Mascalese, Grenache, Carricante, Coda di Volpe, Insolia & Minella. Vinmarkerna är ofta inhägnade av gamla stenmurar byggda för länge, längesen. Mellan och i vingårdarna växer även olivträd blandat med fruktträd, precis som man hittar många ställen här på Etna. Ja ni hör - som en drömmig plats på jorden.

vinranka
Pressar vindruvor

Våra viner

Etna Bianco

Etna Bianco

  • Geografi: Etna
  • Druvsort: 50-70 åriga rankor, 80 % Carricante & 20 % Grecanico från flera vingårdar mellan 700-900 möh.
  • Vitikultur: Druvorna kommer från en vingård med gamla rankor på 0,5 ha.
  • Vinifikation: Manuell skörd. Druvorna avstjälkas och skalen får ligga med i 24 timmar innan de pressas. Vinet spontanjäser och vilar på ståltank.
Alberello Rosato Frizzante

Alberello Rosato Frizzante

  • Geografi: Etna
  • Druvsort: 80 % Nerello Mascalese och resten består av både blå & gröna lokala druvsorter.
  • Vitikultur: Druvorna kommer från vingården Contrada Crasà som ligger kring 700 möh. Ca 50 åriga rankor.
  • Vinifikation: Manuell skörd. Druvorna avstjälkas och skalen får ligga med i 24 timmar innan de pressas. Vinet görs som en frizzante (min 1 bar*) vilket innebär ett mousserande vin med lite mindre mjukare bubblor.
Etna Rosso

Etna Rosso

  • Geografi: Etna
  • Druvsort: Mestadels Nerello Mascalese med lite Nerello Cappuccio.
  • Vitikultur: Ca 80 åriga rankor från vingårdarna Crasa and Calderarar.
  • Vinifikation: Manuell skörd. Druvorna jäser naturligt med skalen under flera veckor på stora bottis. Pressas sen och får vila vidare på betong fram till buteljering utan filtrering och endast en gnutta tillsatt svavel.
Albarello Rosso

Albarello Rosso

  • Geografi: Etna
  • Druvsort: 90 % Nerello Mascalese & en blend av blå & gröna lokala druvsorter.
  • Vitikultur: Ca 100 åriga pre-phylloxera rankor som växer i den 2 ha lilla vingården Contrada Crasà 700 möh.
  • Vinifikation: Druvorna jäser naturligt med skalen under 3 veckor på ståltank. Vilar 13 månader vidare på samma kärl fram till buteljering, utan filtrering och endast en gnutta tillsatt svavel.
Rivaggi Rosso

Rivaggi Rosso

  • Geografi: Etna
  • Druvsort: 80 % Nerello Mascalese & 20 % Grenache.
  • Vitikultur: Gamla rankor växer i en liten vingård på 1,3 ha 1000 möh med samma namn som vinet ‘Rivaggi’.
  • Vinifikation: Druvorna jäser naturligt med skalen under 3 veckor på ståltank. Vilar 13 månader vidare på samma kärl fram till buteljering, utan filtrering och endast en gnutta tillsatt svavel.