Királyudvar

Om

Királyudvar, "Kungens vineri", är en satsning sällan skådad i Ungern. Anthony Hwang började 1997, med hjälp av Istvan Szepsy (och sin förmögenhet), att förvärva vingårdar i de allra bästa lägena runtom Tokaj.

Med den unika kunskapen om Tokaj och dess förutsättningar som Szepsy besitter, och med Zoltán Demeter som ansvarig vinmakare vid starten, gav förutsättningarna till att man idag gör några av de största vinerna som skådats i Tokaj.

Egendomen har idag 75 ha vingårdar, uppdelat på 6 olika lägen: Lapis, Henye, Percze, Becsek, Danczka and Nyulászó. De gör vin på blott cirka hälften av frukten och resten säljs vidare.. Vinerna vinifieras i källarna på egendomen i byn Tarcal, som på 1500 talet var den Ungerska kungens vineri.

Beige flaskkork

Våra viner

Furmint SEC

Furmint 'SEC'

  • Druvsort: 85 % Furmint 15 % Harslevelü
  • Om vinet: Druvor främst från vingårdarna i Mad och Bodrogkeresztur. Jordmånen är lera med vulkaniska inslag, ryolitisk tuff. Direkt pressat, jäst utan tillsättning av jäst, och lagrat 5 månader på gamla ekfat (500-liters) av Ungersk ek.
Demi SEC

Demi-sec

  • Druvsort: 85% Furmint & 15% Hárslevelü
  • Om vinet: Eko odlat med biodynamiska metoder. Certifierad bio från 2010. De använder sig av s.k green harvest = tar bort ‘överflödiga’ druvor för att de återstående ska få mer koncentration och på så sätt håller de nere skördeuttaget.
Furmint Lapis Vineyard

Furmint 'Lapis Vineyard'

  • Druvsort: 90 % Furmint 10 % Harslevelü
  • Om vinet: Från en unik vingård, Lapis, belägen i Bodrogkeresztúr. Vulkanisk jordmån. Sent skördat med delvis botrytiserade druvor. Direkt pressat och sen jäst och lagrat på 500-liters fat. Halvsött, 60 g socker/liter.
Tokaji Cuvée Ilona

Tokaji Cuvée 'Ilona'

  • Druvsort: Furmint. Samt en liten del Harslevelü.
  • Om vinet: Mycket sent skördat med en stor del botrytiserade druvor. Direkt pressat och sen jäst och lagrat på 500-liters fat. Sött vin, 172 g socker/liter.
Tokaji Aszú Zemplen Hegyhat

Tokaji Aszú 'Zemplen Hegyhat'

  • Druvsort: Furmint & lite Harslevelü.
  • Om vinet: Basvinet från vingårdarna Lapis och Henye. Jäst ihop med en stor del botrytiserade druvor från ett flertal vingårdar. Pressat och sen jäst och lagrat på små ekfat på cirka 200-liter. (alla små faten är unika och handgjorda och ligger mellan ca 195 liters volym upp till ca 210 liter..!) Sött vin, 185 g socker/liter.