Királyudvar

Om

Királyudvar, "Kungens vineri", är en satsning sällan skådad i Ungern. Anthony Hwang började 1997, med hjälp av Istvan Szepsy (och sin förmögenhet), att förvärva vingårdar i de allra bästa lägena runtom Tokaj.

Med den unika kunskapen om Tokaj och dess förutsättningar som Szepsy besitter, och med Zoltán Demeter som ansvarig vinmakare vid starten, gav förutsättningarna till att man idag gör några av de största vinerna som skådats i Tokaj.

Egendomen har idag 75 ha vingårdar, uppdelat på 6 olika lägen: Lapis, Henye, Percze, Becsek, Danczka and Nyulászó. De gör vin på blott cirka hälften av frukten och resten säljs vidare.. Vinerna vinifieras i källarna på egendomen i byn Tarcal, som på 1500 talet var den Ungerska kungens vineri.

Beige flaskkork

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Furmint 'SEC'

  • Druvsort: 85 % Furmint 15 % Harslevelü
  • Om vinet: Druvor främst från vingårdarna i Mad och Bodrogkeresztur. Jordmånen är lera med vulkaniska inslag, ryolitisk tuff. Direkt pressat, jäst utan tillsättning av jäst, och lagrat 5 månader på gamla ekfat (500-liters) av Ungersk ek.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Furmint 'Lapis Vineyard'

  • Druvsort: 90 % Furmint 10 % Harslevelü
  • Om vinet: Från en unik vingård, Lapis, belägen i Bodrogkeresztúr. Vulkanisk jordmån. Sent skördat med delvis botrytiserade druvor. Direkt pressat och sen jäst och lagrat på 500-liters fat. Halvsött, 60 g socker/liter.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Tokaji Cuvée 'Ilona'

  • Druvsort: Furmint. Samt en liten del Harslevelü.
  • Om vinet: Mycket sent skördat med en stor del botrytiserade druvor. Direkt pressat och sen jäst och lagrat på 500-liters fat. Sött vin, 172 g socker/liter.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Tokaji Aszú 'Zemplen Hegyhat'

  • Druvsort: Furmint & lite Harslevelü.
  • Om vinet: Basvinet från vingårdarna Lapis och Henye. Jäst ihop med en stor del botrytiserade druvor från ett flertal vingårdar. Pressat och sen jäst och lagrat på små ekfat på cirka 200-liter. (alla små faten är unika och handgjorda och ligger mellan ca 195 liters volym upp till ca 210 liter..!) Sött vin, 185 g socker/liter.