Om
Vi hittar Camillo Donati strax väster om Parma. Här ligger familjegården
som etablerades redan 1930 och han är idag 3:e generationen att göra dessa
underbara bubblor! På ca 11,5 ha, med östvänd exponering på 250 möh, odlar
han mestadels Lambrusco & Malvasia tillsammans med sin fru och deras barn.
Allt med ekologiska & biodynamiska metoder. Låga skördeuttag är givet.
Jäser båder vitt och rött med skalen, med naturlig jäst såklart och helt
utan svavel.
Under 1930-talet planterade Camillos farfar Orlando en liten vingård för
familjekonsumtion i Arola, närmare bestämt på en plats som kallas
"Groppone" (uppkallad efter platsens stora sluttning). Druvorna som fanns
på egendomen var bland annat Barbera, Bonarda, Sangiovese, Lambrusco
Maestri, Grasparossa, Malvasia Aromatica di Candia, Sauvignon och Moscato
Giallo. Mångfalden betecknar farfar Orlandos stora passion för vinodling,
där han ofta pressade alla olika druvor tillsammans och enbart höll de vita
druvorna åtskilda från de röda. Hans sätt att odla olika druvsorter har
visat sig mycket viktigt för Camillo idag när han väljer rotstockar för att
plantera nya vingårdar.
Fun fact: På 1930-talet representerade vingården en mycket viktig del i
familjens ekonomi eftersom den tillät att dricka vin varje dag, något som
var grundläggande för kaloriintaget i den tidens kost. Idag anses vin av
många bara vara ett nöje (Camillo betraktar det även som ett livsmedel),
men för många år sedan var det viktigt att kompensera för matbrist.