Om
I Canelli nära Asti, Piemonte, hittar vi Azienda Agricola Vittorio Bera e
Figli. Idag är det Alessadra och hennes bror Gianuigi som driver
familjegendomen med en historia som går långt tillbaka. 1875 köpte Giovanni
Batista Bera ett stycke land här som redan på den tiden ansågs
exceptionell. Det var först 1964 som Alessandras far Vittorio bestämde sig
för att buteljera Moscato d’Asti och var den första familjeproducenten i
byn med att göra det. Idag har de totalt 10 ha som aldrig har varit i
närheten av kemikalier på något sätt.
Det mesta görs för hand då
vingårdarna ligger i branta sydsluttningar. Här dominerar kalkrika jordar
som bidrar med mineralitet till vinerna. Vingårdarna ligger intill skogen
och både nöt- och fruktträd växer näst till rankorna. Örter och blommor
växer vilt i vingården. I vineriet arbetar helt naturligt och enligt
Alessandra är hon den enda som använder naturlig jäst vid tillverkningen av
Moscato d’Asti!
Hon inspirerades på 90-talet av naturvinsrörelsen i
Beaujolais efter ha besökt vinmakare som Lapierre och Foillard. Detta gav
avstamp till hennes kompromisslösa förhållningssätt att både odla och jäsa
viner naturligt. Fräschör är en genomgående röd tråd i vinerna. Det kan vi
tacka kalkjordarna för samt att Alessandra arbetar endast med betong och
låter vinerna ligga länge på sin jästfällning innan vinerna buteljeras.