Om
Trish kommer från Australien, har rest och bott ett gäng olika länder på flera
olika kontinenter i världen innan hon tillslut slog rot i Italien. Kärleken till
den italienska mat- & vinkulturen fick henne att stanna!
Efter att ha arbetat och hämtat erfarenhet hos flera olika vinbönder, bland annat
Le Coste och Ajola, bestämde hon sig för att starta sitt eget projekt. 2017 var
hennes första skörd.
På kullarna över byn Bolsena i den norra delen av Lazio hittar vi den vackra
platsen där Trish gör sina viner. Med utsikt över sjön Lago di Bolsena odlar hon
ca 5 ha med framför allt Procanico och Ansonica, men även Malvasia, Trebbiano,
Sangiovese och Moscato utspridda i vingårdarna. Sjön är en av de största
vulkaniska sjöarna man hittar i Europa som bidrar med en mängd olika mikroklimat.
Jordmånen här består mestadels av sandig vulkanjord. Odlingsförhållandena påverkas
av vindarna kring sjön som skapas av temperaturskillnaderna som skiftar mellan
varmt och kallt, dag och natt.
Trish arbetar ekologiskt, är mycket mån om att det finns biodiversitet och
använder sig av örtteer* på lokala växter som nässlor, maskros och kamomill i
vingårdarna. I källaren genomförs jäsningen helt utan tillsatser ‘what so ever’
(såklart!). Vinerna är precis som hon själv - fulla av glädje och liv. Och sist
(men inte minst) ritar hon själv de vackra etiketterna.
Senhösten 2023 drabbades hennes vineri av en gasläcka under huset som ledde till
en explosion som förstörde det mesta av skörden. Som tur klarade alla i teamet
sig, men årgången har mer eller mindre gått förlorad. Fokus framöver är att hitta
en ny plats som kan bli hennes vinkällare. Trots detta är Trisha vid gott mod och
ser fram emot att skörda och göra vin i framtiden!
*Vanligt förekommande i biodynamisk odling.