La Gazzetta

Om

Trish kommer från Australien, har rest och bott ett gäng olika länder på flera olika kontinenter i världen innan hon tillslut slog rot i Italien. Kärleken till den italienska mat- & vinkulturen fick henne att stanna!

Efter att ha arbetat och hämtat erfarenhet hos flera olika vinbönder, bland annat Le Coste och Ajola, bestämde hon sig för att starta sitt eget projekt. 2017 var hennes första skörd.

På kullarna över byn Bolsena i den norra delen av Lazio hittar vi den vackra platsen där Trish gör sina viner. Med utsikt över sjön Lago di Bolsena odlar hon ca 5 ha med framför allt Procanico och Ansonica, men även Malvasia, Trebbiano, Sangiovese och Moscato utspridda i vingårdarna. Sjön är en av de största vulkaniska sjöarna man hittar i Europa som bidrar med en mängd olika mikroklimat. Jordmånen här består mestadels av sandig vulkanjord. Odlingsförhållandena påverkas av vindarna kring sjön som skapas av temperaturskillnaderna som skiftar mellan varmt och kallt, dag och natt.

Trish arbetar ekologiskt, är mycket mån om att det finns biodiversitet och använder sig av örtteer* på lokala växter som nässlor, maskros och kamomill i vingårdarna. I källaren genomförs jäsningen helt utan tillsatser ‘what so ever’ (såklart!). Vinerna är precis som hon själv - fulla av glädje och liv. Och sist (men inte minst) ritar hon själv de vackra etiketterna.

Senhösten 2023 drabbades hennes vineri av en gasläcka under huset som ledde till en explosion som förstörde det mesta av skörden. Som tur klarade alla i teamet sig, men årgången har mer eller mindre gått förlorad. Fokus framöver är att hitta en ny plats som kan bli hennes vinkällare. Trots detta är Trisha vid gott mod och ser fram emot att skörda och göra vin i framtiden!

*Vanligt förekommande i biodynamisk odling.

Team la gazzetta

Våra viner