Etnella

Om

Davide Bentivegna gör viner under etiketten Etnella från Etnas sluttningar. Efter en karriär på ett multinationellt företag valde han att skola om och återvända till sina rötter på Sicilien. Davide har stor passion för vin och 2008 började han göra sitt eget, med första årgång på flaska 2010. Han kommer inte från en vinmakarfamilj och har byggt upp allt eftersom. Nu odlar han ca 8 ha mark.

I början vände han sig till de lokala odlarna i området för tips och råd. Idag gör han naturliga viner med egen identitet och stil. Davide arbetar mycket med traditionell vinmakning och lyfter gärna fram mångfalden i den vulkaniska jordmånen. Vinframställning följer riktlinjerna för “VinNatur Association”, utan tillsatser och endast naturlig jäst, svavel tillsattes endast när det var nödvändigt, i små små mängder.

Utöver att Davide gör vin gör han även lite hantverksmässig cider och egen olivolja.

Davide Bentivegna

Våra viner

Attia Bianco

Attia Bianco

  • Druvsort: 30% Chasselas, 25% Trebbiano, 20% Carricante, 10% Moscato & 5% Grecanico från flera olika vingårdar.
  • Vinifikation: Vinet ligger med skalen ett dygn innan druvorna pressas och jäser på ståltank. Attia i Sicilien betyder “ett enkelt vin för alla”
Kaos 50 Bianco

Kaos 5.0

  • Druvsort: 40% Carricante, 30% Catarratto, 10% Malvasia Bianca & 20% andra lokala gröna druvor.
  • Vinifikation: Skalkontakt under 5 dagars (därav namnet på vinet) innan druvorna pressas och jäser på ståltank. Kaos är vinet som ger oss frihet till lite kaos!
Orientale Sicula Rosato

Orientale Sicula Rosato

  • Druvsort: 70% Nerello Mascalese & 30% består av Catarratto, Minnella, Inzolia, Grecanico & Zibibbo.
  • Vinifikation: Druvorna jäser hela klasar under 2 dagar, pressas sen och jäser klart på ståltank.
Attia Rosso

Attia Rosso

  • Druvsort: 90% Nerello Mascalese & 10% Nerello Cappuccio.
  • Vinifikation: Spontanjäsning & maceration med skalen i ca 2 dagar. Vinet ligger 10 mån på ståltank. Buteljering utan klarning eller filtrering. Inget tillsatt svavel. Attia på sicilianska betyder ‘ett enkelt vin för alla’.
Villa Petrosa Rosso Ancestrale

Artigiano Rosso

  • Druvsort: 80% Nerello Mascalese, 10% Nerello Cappuccio & 10% lokala blå druvor.
  • Vinifikation: Druvorna jäser spontant och vilar på betong totalt i 12 mån.
Villa Petrosa Rosso

Villa Petrosa Rosso

  • Druvsort: 95% Nerello Mascalese & 5% lokala blå druvor
  • Vinifikation: Stenig vingård på italienska heter “Petroso”. Just denna vingården är täckt av stenar = därav namnet.
Tracotanza Rosso

Tracotanza Rosso

  • Druvsort: 85 % Nerello Mascalese, 14 % Nerello Cappuccio & 1 % lokala blå druvsorter.
  • Vinifikation: Spontanjäsning & maceration med skalen i 5 dagar. Lagring på ståltank med kontrollerad syresättning i 12 mån. Buteljering utan klarning eller filtrering. Inget tillsatt svavel.
Notti Stellate Vino Rosso

Notti Stellate Vino Rosso

  • Druvsort: 80% Nerello Mascalese, 5% Nerello Cappuccio, 5% Alicante, 3% Syrah & 2% lokala blå druvor.
  • Vinifikation: Spontanjäsning med 18 dagars skalkontakt i betong. Lagras ca 12 mån i gamla kastanjefat, det enda vin som han låter fatlagras.