Ajola

Om

Ajola etablerades av italienaren Jacopo Battista og australiensaren Patricia Nelson. Idag driver de en liten vingård som består av både vinrankor och olivlundar, ca 5,5 ha, som växer på de böljande kullarna strax utanför Orvieto, där Umbria, Lazio och Toscana möts.

Rankorna är upp till 70 år gamla och vingårdarna som består av vulkanisk sandjord ligger östävnda på ca 440 möh. De senaste tillskottet av vinmark ligger närmare Lago di Bolsena, där Procanico och Ansonica växer på vulkanisk jord med inslag av svart sand och stenar.

Jacopo har tidigare bland annat arbetat för Le Coste i Lazio innan Ajola kom till liv 2012. I början gick tiden åt att återställa de bortglömda vinrankorna de tog över och väcka dem till liv igen. All nyplantering består av ‘massale selection’ från de gamla rankorna i vingården. Tillsammans gör de idag okonstlade och lättdruckna viner. Deras önskan är att göra ”vini contadini” (direkt översatt = bondviner) som man gjorde förr i tiden med respekt för naturen, i motsättning till den industriella vinproduktionen som görs i stor utsträckning i världen idag. Vinerna de gör är resultatet av deras ständiga forskning och experimenterande med druvsorter som traditionellt odlas i området. Främst är Trebbiano Toscano, Verdello, Malvasia Toscana, Sangiovese och Aleatico. Deras mål är att lyfta de unika skillnaderna hos druvsorterna.

Varje år producerar vi ett tiotal olika viner: röda, vita och ibland rosé eller mousserande. Olika kärl som: glasfiber, ståltank, fransk ek, italiensk kastanj, lera och betong används för båda jäsning och lagring. Vissa viner är direktpressade, de flesta genomgår en kort maceration med skalen, med eller utan stjälkar, andra jäser med skalen under längre perioder. De gör detta i hopp om att hitta den bästa vägen att göra vin som speglar deras plats på jorden!

Jacopo Battista och Patricia Nelson

Våra viner

Vinflaska Ajola vino blanco

Vino Bianco SE

 • Druvsort:Procanico, Malvasia Toscana & Verdello
 • Om vinet:Druvorna vilar två dagar med skalen innan de pressas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet vilar 6 mån och buteljeras i maj 2022. Ingenting tillsätts druvmusten och vinerna filtreras inte.
Vinflaska Ajola vino bianco 2

Vino bianco #2

 • Druvsort:En blend av Procanico, Malvasia Toscana & Verdello
 • Om vinet:Vinet jäser med den naturliga jästen på ståltank. Skalen ligger med under 3 dagar innan druvorna pressas. Jäser och vilar vidare på samma kärl under 8 mån och buteljeras i juli året efter skörd. Ingenting tillsätts druvmusten och vinerna filtreras inte.
Vinflaska ajola bianco macerato

Vino Bianco Macerato

 • Druvsort:100% Procanico
 • Om vinet:Vinet jäser med skalen på kastanjefat tills vinet är torrt innan det pressas. Vilar sen vidare på samma fat under 8 mån och buteljeras i juli året efter skörd. Ingenting tillsätts druvmusten och vinerna filtreras inte.
Vinflaska bianco amfora

Vino Bianco Amfora

 • Druvsort:100% Procanico
 • Om vinet:Vinet jäser naturligt i amfora med skalen under en månad. Druvorna pressas och vilar vidare 10 mån innan butlejering. Ingenting tillsätts druvmusten och vinerna filtreras inte.
Vinflaska Vino Rosso Pic Nic

Vino Rosso Pic Nic

 • Druvsort:Sangiovese, Aleatico, Merlot & Ciliegiolo.
 • Om vinet:Kort maceration, druvorna jäser 5 dagar med skalen innan de pressas. Vinet jäser och vilar sen vidare på ståltank under 6 mån innan buteljering i maj 2022. Ingenting tillsätts druvmusten och vinerna filtreras inte.
Vinflaska Ajola Vino Rosso

Vino Rosso

 • Druvsort:100 % Sangiovese
 • Om vinet:Druvorna jäser under två veckor med skalen innan de pressas. Vinet jäser och vilar sen vidare på ståltank under 6 mån innan buteljering i maj 2022. Ingenting tillsätts druvmusten och vinerna filtreras inte
Vinflaska Vino Rosso SE

Vino Rosso SE

 • Druvsort:100 % Sangiovese
 • Om vinet:Druvorna jäser under tre veckor med skalen innan de pressas. Vinet jäser och vilar sen vidare på ståltank under 8 mån innan buteljering i juli 2022. Ingenting tillsätts druvmusten och vinerna filtreras inte.
Vinflaska Ajola Vino Rosso Once upon a time.

Vino Rosso Once Upon a Time

 • Druvsort:100 % Sangiovese
 • Om vinet:Druvorna jäser under 3 veckor med skalen på 50 % kastanjefat & 50 % gamla franska ekfat innan de pressas. Vilar sen vidare på samma fat under 8 mån innan buteljering i juli 2022. Ingenting tillsätts druvmusten och vinerna filtreras inte.