Om
Ajola etablerades av italienaren Jacopo Battista. Idag driver han en liten vingård
som består av både vinrankor och olivlundar, ca 5,5 ha, som växer på de böljande
kullarna strax utanför Orvieto, där Umbria, Lazio och Toscana möts. Rankorna är
upp till 70 år gamla och vingårdarna som består av vulkanisk sandjord ligger
östävnda på ca 440 möh. De senaste tillskottet av vinmark ligger närmare Lago di
Bolsena, där Procanico och Ansonica växer på vulkanisk jord med inslag av svart
sand och stenar.
Jacopo har tidigare bland annat arbetat för Le Coste i Lazio innan Ajola kom till
liv 2012. I början gick tiden åt att återställa de bortglömda vinrankorna han tog
över och väcka dem till liv igen. All nyplantering består av ‘massale selection’
från de gamla rankorna i vingården. Idag gör han okonstlade och lättdruckna
viner. Jacobo’s önskan är att göra ”vini contadini” (direkt översatt = bondviner)
som man gjorde förr i tiden med respekt för naturen, i motsättning till den
industriella vinproduktionen som görs i stor utsträckning i världen idag. Vinerna
de gör är resultatet av deras ständiga forskning och experimenterande med
druvsorter som traditionellt odlas i området. Främst är Trebbiano Toscano,
Verdello, Malvasia Toscana, Sangiovese och Aleatico. Målet är att lyfta de unika
skillnaderna hos druvsorterna.
Varje år produceras ett tiotal olika viner: röda, vita och ibland rosé eller
mousserande. Olika kärl som: glasfiber, ståltank, fransk ek, italiensk kastanj,
lera och betong används för båda jäsning och lagring. Vissa viner är
direktpressade, de flesta genomgår en kort maceration med skalen, med eller utan
stjälkar, andra jäser med skalen under längre perioder. Han gör det i hopp om att
hitta den bästa vägen att göra vin som speglar deras plats på jorden!