Om
Ajola etablerades av italienaren Jacopo Battista og australiensaren Patricia
Nelson. Idag driver de en liten vingård som består av både vinrankor och
olivlundar, ca 5,5 ha, som växer på de böljande kullarna strax utanför Orvieto,
där Umbria, Lazio och Toscana möts.
Rankorna är upp till 70 år gamla och
vingårdarna som består av vulkanisk sandjord ligger östävnda på ca 440 möh. De
senaste tillskottet av vinmark ligger närmare Lago di Bolsena, där Procanico och
Ansonica växer på vulkanisk jord med inslag av svart sand och stenar.
Jacopo har tidigare bland annat arbetat för Le Coste i Lazio innan Ajola kom till
liv 2012. I början gick tiden åt att återställa de bortglömda vinrankorna de tog
över och väcka dem till liv igen. All nyplantering består av ‘massale selection’
från de gamla rankorna i vingården. Tillsammans gör de idag okonstlade och
lättdruckna viner. Deras önskan är att göra ”vini contadini” (direkt översatt =
bondviner) som man gjorde förr i tiden med respekt för naturen, i motsättning till
den industriella vinproduktionen som görs i stor utsträckning i världen idag.
Vinerna de gör är resultatet av deras ständiga forskning och experimenterande med
druvsorter som traditionellt odlas i området. Främst är Trebbiano Toscano,
Verdello, Malvasia Toscana, Sangiovese och Aleatico. Deras mål är att lyfta de
unika skillnaderna hos druvsorterna.
Varje år producerar vi ett tiotal olika viner: röda, vita och ibland rosé eller
mousserande. Olika kärl som: glasfiber, ståltank, fransk ek, italiensk kastanj,
lera och betong används för båda jäsning och lagring. Vissa viner är
direktpressade, de flesta genomgår en kort maceration med skalen, med eller utan
stjälkar, andra jäser med skalen under längre perioder. De gör detta i hopp om att
hitta den bästa vägen att göra vin som speglar deras plats på jorden!