Domaine Prieuré Roch

Om

Ända sedan starten har Henry-Frèdéric inte gett mycket för att bjuda in journalister eller skicka viner till olika ratings. Det gör att det idag inte finns mycket skrivet om egendomen förutom de som fått tillfälle att besöka egendomen och skrivit om det. Det är inte lätt att hitta dit om man inte blivit inbjuden och vet vart man skall. Källaren och kontoret är inhyst i en till det yttre väldigt anonym lokal i Premeaux-Prissey.

Alla vinerna görs på i stort sett samma vis. 100 % druvor, 100 % hela klasar. Druvorna trampas med fötterna. Maceration och jäsning i öppna kar. Inga tillsatser. Vinet jäser klart och lagras i ekfat gjorda från ek i Bourgogne. Grand Cru-vinerna är mestadels nya ekfat och de enklare vinerna främst använda fat. Buteljeras efter ca 18 månader utan klarning eller filtrering, men med en liten dos svavel.

Idag är det Yannick Champ som är vinmakare för Domaine Prieuré-Roch. Utbildad och skolad i Bourgogne vet han allt man bör veta om de olika terroirerna i Côte de Nuits. Vid 22 års ålder kom han till domainen som trainée och snabbt såg Henry hans potential. De arbetade sida vid sida i nästan 20 år innan Henry gick bort 2018 (RIP). 2003 tog Yannick över ansvaret på egendomen. Han fortsätter Henrys kompromisslösa inställning till kvalité och noggrannhet. Domaine Prieuré Roch är idag etablerat som en av topproducenterna i Bourgogne.

Glad man

Côte de Nuits, Bourgogne

Inspirerad av sin farfar Henry Leroy, en av de mest ansedda vinodlarna i Bourgogne i sin tid, startade Henry-Frèdéric Roch egendomen år 1988. Han är son till Madame Bize-Lalou’s äldre syster och var därmed en av arvtagarna till Domaine de la Romanée-Conti.

Roch logotyp

Egendomen omfattar 11 ha vingård i Côte de Nuits varav ca två tredjedelar är på Grand Cru- eller 1er Cru mark. Henry-Frèdéric hade alltid en väldigt bestämd uppfattning om hur man odlar vin för att få det mesta ur respektive terroir. Det innebär naturlig odling utan besprutning med systematiska bekämpningsmedel och en försiktig hantering med jorden. Här brukar man jorden för hand och i viss mån med hjälp av häst såsom man gjort i generationer. Kompost används när jorden behöver extra näring vilken framställs på egendomen bestående av druvskal och druvrester uppblandat med druvsprit (också från egendomen) och kodynga.

Svartvit bild på en man från sidan

Våra viner