Zoltán har andats och levt vinmakning i Hegyalja. Från att vara född i Sátoraljaújhely studerade Zoltán vinmakning på Budapest Horticulture University. Efter ett flertal vistelser i USA, Frankrike och England återkom han till Ungern för att bli en av ungerns mest begåvade vinmakare.

Han var under 1990-talet ansvarig för produktionen på ett flertal egendomar bla. Hétszölö och Grof Degenfeld till att han tog över som vinmakare på Királyudvar 1999. Han startade även vid sidan av sin egendom 1996, efter att ha ärvt några små lotter. Sedan dess har han skaffat sig ytterligare några lotter i Tokaj, b l a i Szerelmi, Kakas och Lapis. Han brukar idag totalt 7 hektar vingård, uppdelat på 7 olika lägen. Han vinifierar dessa vingårdar separat för att påvisa de olika förutsättningarna varje enskilt läge har att erbjuda.

Vinerna från Zoltán Demeter är tveklöst några av de bästa vinerna som står att finna i Tokaj. Med ett kompromisslöst sökande efter kvalitet gör han naturliga och mycket mineraliska viner i liten skala.

Viner

Birtokbor 'Edes' 2017

Druvsort

Harslevelü, Furmint, Sargamuskotaly & Kövérsölö

Om Vinet

Druvor från flera vingårdar med vulkanisk jordmån. Sent skördat med en stor andel druvor med bortytis. Direkt pressat och jäst utan tillsättning av jäst, och lagrat på ståltank. Sött vin med drygt 100g socker/liter.

Birtokbor 'Kakas' 2015

Druvsort

100% Furmint

Om Vinet

Kakas jordmån består av loess, kalk, gneis och brun lera. Manuell skörd där första selektering av druvorna sker vid rankan och därefter vid sorteringsbordet. Pressat, jäst och sedan lagrat på gamla ungerska ekfat om 300- och 500l utan att något är tillsatt eller borttaget.