Trinchero

Om

Trinchero är en sedan länge hyllad vinproducent belägen i en anrik egendom vid namn Agliano Terme. Egendomen byggdes i början av 1800-talet av Baronen av Ornavasso, men köptes av bröderna Trinchero redan 1920. Vinplanteringarna började då direkt men efter en del avbrott under andra världskriget kunde man producera sin första flaska Barbera på plats 1952. Ända sedan dess har Trinchero varit en specialist på Barbera. Bröderna Renato och Ezio driver idag egendomen vidare och gör några av de högst ansedda Barberavinerna i Italien. För många Barbaresco- och Baroloproducenter är Barbera en andra sortens druva till bordsvinet och som mycket sällan får den hanteringen den förtjänar. Man fokuserar ofta på att hålla snittåldern låg i vingården och få höga skördeuttag, till skillnad från Trinchero vars planteringar daterar tillbaka till 1920-talet och skördeuttag är mycket låga. Här i Agliano Terme gör de mycket klassiska viner som borgar för lång lagring.

Agliano vingården
Agliano

Våra viner

Attia Bianco

NOCE

  • Druvsort: 100 % Barbera
  • Vinifikation: Manuell skörd i små korgar. Vinifieringen är enkel. Avstjälkning och därefter jäsning med maceration i större cementtankar utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 3,5 år på en blandning av cement och bottis. Buteljeras utan klarning eller filtrering.
Bricco del Noce

Bricco del Noce

  • Druvsort: 100 % Barbera
  • Vinifikation: Manuell skörd i små korgar. Vinifieringen är enkel. Avstjälkning och därefter jäsning med maceration i större cementtankar utan tillsättning av jäst under ca 30 dagar. Efter pressning lagras vinet kring 2 år år på en blandning av cement och bottis. Buteljera
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Barbera d'Asti 'Vigna del Noce'

  • Druvsort: 100 % Barbera
  • Om vinet: Från en vingård med samma namn, planterad 1929. Vinifierat som de andra vinerna, utan tillsatser, och sedan lagrat i botti 4 år. Efter det lagrar de vinerna i flaska tills de bedömer dem som färdiga att dricka.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

TRINCHERO BIANCO

  • Druvsort: 60 % Arneis 40 % Malvasia di Candia
  • Om vinet: Vingården är belägen på norra sidan av husen i Vianoce, med exponering nord-ost. Jordmånen består av kalkrik lera med vissa sandiga inslag och en hel del större stenar.

    Druvorna är jästa med skalen under 8 dagar och därefter pressat. Jäsning och lagring i rostfritt stål. Buteljerat utan klarning eller filtrering eller SO2.

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Palmé

  • Druvsort: 100 % Chardonnay
  • Om vinet: Vingården är belägen på norra sidan av husen i Vianoce, med exponering nord-ost. Jordmånen består av kalkrik lera med vissa sandiga inslag och en hel del större stenar.
  • Druvorna är bara macererade med skalen 1 dygn och därefter pressat. Jäsning och lagring i neutrala, stora ekfat under 6 månader. Buteljerat utan klarning, filtrering eller SO2.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Grappa di Barbera 'Grappa del Noce'

  • Druvsort: Pressrester av 100 % Barbera från Vigna del Noce
  • Om vinet: Endast pressrester från den främsta vingården. Destillerat på ett närliggande destilleri och buteljerat olagrad. Klar, vit, högoktanig grappa. Precis som vi tycker att Grappa skall vara.