Testalonga

Om Craig Hawkins, Swartland.

Beskriven som “enfant terrible” av etablissemanget i Sydafrika de senaste åren. Historien om Craig och hans viner kommer snart att räcka till en hel bok. Craig kommer från de östra delarna av Sydafrika från början men fattade snabbt tycke för det lantliga och genuina uppe i Swartland bara en dryg timme norr om Kapstaden. Här gör han vin i olika konstellationer sedan drygt 10 år tillbaka. Gift med Carla Kretzel, vars familj har farmen Lammershoek har han varit ansvarig för all vinmakning där de senaste 5 årgångarna. Men nu är Lammershoek sålt, och de båda har gått vidare.

Men hans eget projekt, vilket är där själen finns för honom, är hans El Bandito/Testalonga. Under sina egna etiketter (ja, han gör faktiskt etiketterna själv) gör han idag viner som är de mest ärliga och fantastiska vi smakat sedan vi såg slutet på The Observatory för ett par år sen. Kanske finns likheten tack vare att Craig gjort ett flertal skördar hos Tom Lubbe på Domaine Matassa i Frankrike, eller för att åtminstone ett av Craigs viner, Cortez, görs på Chenin Blanc från just Observatory.

Precis som de gjort på Observatory sedan starten, så odlar han ekologiskt, och vinifierar vinerna helt utan tillsatser.

En man pekar på något, står på en vinodling

Våra viner

Chenin Blanc de Maceration

Chenin Blanc de Maceration

  • Druvsort: 100 % Chenin Blanc
  • Om vinet: Druvorna kommer från två olika vinggårdar, en 1,5 ha liten vingård med sandsten som planterades 1981 i Paardeberg och den andra från Piketberg planterad 1998. Båda planterade som ‘bush vines’. Odlas ekologisk utan bevattning. De väljer att behålla mkt bladverk för att skydda druvorna från den starka solen.
Läs mer i faktabladet
Vin Rouge Paysan

Vin Rouge Paysan

  • Druvsort: En blend av Cinsault, Carignan & Mourvèdre.
  • Om vinet: Druvorna kommer från tre olika vingårdar, alla planterade som ‘bush vines’. Odlas ekologisk utan bevattning. De väljer att behålla mkt bladverk för att skydda druvorna från den starka solen.
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Baby Bandito 'I wish I was a Ninja'

  • Druvsort: 100 % Colombard
  • Om vinet: Druvorna kommer från en del i en vingård planterad 1998 i Wellington strax norr om Paarl och är ett av Craigs senaste projekt. Ägaren heter Dr Edmund Oettlé och han är en fantastisk människa att lära känna. Han odlar ekologisk och bjuder på mycket kunskap kring ämnet. Själv gör han brandy av druvorna (just druvan Colombard är känd för att användas i cognac-, armangnac- och brandytillverkning). Craig kom i kontakt med Edmund när han letade efter en vingård med låga pH-värden och som alltid bidrar till hög syra i druvorna, något att eftersträva när man vill göra en fräsch Pet-Nat i varmare klimat. Denna vingård ligger precis bredvid en älv som ger goda förutsättningar för just detta då rankorna aldrig blir stressade av vattenbrist.Manuell skörd i små korgar. Druvorna jäser under jämn temperatur av 8 grader på glasfibertank. Under jäsningen flyttas vinet nio gånger för att bli av med den grova jästfällningen. Musten buteljeras med 55 g/l restsocker och får jäsa klart på flaska där bubblorna blir till. Efter 10 mån avlägsnas jästfällningen genom degogering och toppas sen upp med samma vin och försluts med kronkapsyl. Inget tillsatt svavel!
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Baby Bandito 'I am the Ninja'

  • Druvsort: 100 % Chenin Blanc
  • Om vinet: Druvorna kommer från en 4 ha vingård planterad 1961 och har alltid odlats ekologisk. Rankorna är planterade bush-vines och växer på flat mark 95 möh i sandstensjord vid foten av Piketberg. Vingården ligger precis bredvid en älv som gör att rankorna alltid har tillgång till vatten.Craig tog över vingården 2017. Manuell skörd i småkorgar. Druvornajäser under jämntemperatur av 8graderpå glasfibertank. Under jäsningen flyttas vinet sexgånger för att bli av med den grova jästfällningen. Mustenbuteljerasmed 35 g/l restsockerochfår jäsa klart på flaska där bubblornablir till. Efter 10 mån avlägsnas jästfällningen genom degogering och toppas sen upp med samma vin och försluts med kronkapsyl. Inget tillsatt svavel!
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Baby Bandito 'Keep on Punching'

  • Druvsort: 100 % Chenin Blanc
  • Om vinet: Druvorna kommer från en 4 ha vingård planterad 1961 och har alltid odlats ekologisk. Rankorna är planterade bush-vines och växer på en jordmån som består av sandig sten. Marken är plan, ca 95 möh vid foten av Piketberg. Vingården ligger precis bredvid en älv som gör att rankorna alltid har tillgång till vatten. Craig tog över vingården 2017. Manuell skörd i små korgar. Hela klasar pressas och får sen jäsa på 3500 L neutrala ekfat samt ståltank. Vinet genomgår malolaktisk jäsning. Inget tillsätts under jäsningsprocessen förutom en liten del svavel precis innan buteljering. Eftersom 2019 bjöd på mer regn än vanligt är vinet fruktigare men har även et större djup än föregående år.
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Baby Bandito 'Stay Brave'

  • Druvsort: 100 % Chenin Blanc
  • Om vinet: Druvorna kommer från en 1,5 ha vingård planterad 1981 och har alltid odlats ekologisk. Rankorna är planterade som bush-vines och växer öst sluttande i granitjord 220 möh. Vingården övergavs 2014 och räddades sen av Craig när de fick ta över den och förvalta den vidare. Han gillar denna vingård som ligger ca 30 km från havet då vinerna alltid bjuder på en härlig sälta! Markägare är Rick McGrindle.

    Manuell skörd i små korgar.  100 % avstjälkat och sen direkt ner i 1500 L öppna jäskar. Skalmacererat under 8 dagar innan det pressas och förs över på 3300 L och 1500 L gamla neutrala ekfat. Vinet genomgår malolaktisk jäsning. Inget tillsätts under jäsningsprocessen förutom en liten del svavel precis innan buteljering.

Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Baby Bandito 'Chin Up'

  • Druvsort: 100 % Cinsault
  • Om vinet: Manuell skörd. Avstjälkat, jäst med skalen i 10 dagar och därefter pressat och lagrat i större ekfat, använt flera år. Buteljerat utan klarning eller filtrering men med lite SO2.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Baby Bandito 'Follow your dreams'

  • Druvsort: 100 % Carignan
  • Om vinet: Jäst i hela klasar och lagrat i större ekfat, sk. foudre, använt flera år. Buteljerat utan klarning eller filtrering men med lite SO2.
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Testalonga El Bandito 'Cortez'

  • Druvsort: 100 % Chenin Blanc
  • Om vinet: Direkt pressat i hela klasar. Lagrat i gamla 300-liters ekfat. Buteljering utan klarning, filtrering men med lite tillsatt SO2. Total SO2; 19 mg/l
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Testalonga El Bandito 'Halleluljah Chicken Run'

  • Druvsort: 100 % Viogner
  • Om vinet: Planterat 2001, denna vingård har mer lera. Manuell skörd, hela klasar mognade på gamla 300-liters ekfat, med full malolaktisk jäsning, innan buteljering utan klarning, filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Testalonga El Bandito 'Sweet Cheeks'

  • Druvsort: 100 % Muscat d'Alexandrie
  • Om vinet: Avstjälkat och sedan jäst 11 dagar innan pressning. Mognade på gamla 500-liters ekfat, med full malolaktisk jäsning, innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatt SO2. 10,7 % vol. Total SO2; 19 mg/l.
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Testalonga El Bandito 'SKIN'

  • Druvsort: 100 % Chenin Blanc
  • Om vinet: Avstjälkat och sedan jäst 10 dagar innan pressning ner i öppet jäskar. Mognade på stora använda ekfat. Buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatt SO2. Total SO2; <5 mg/l.
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Testalonga El Bandito 'King of Grapes'

  • Druvsort: 100 % Grenache  (Såklart. Vad annars?)
  • Om vinet: Jäst med maceration i 8 dagar innan pressning till gamla 500-liters ekfat. Buteljering utan klarning, filtrering men med lite tillsatt SO2. Total SO2; 14 mg/l.
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Testalonga El Bandito 'The Dark Side'

  • Druvsort: 100 % Syrah
  • Om vinet: Jäst med maceration i 8 dagar innan pressning till gamla 500-liters ekfat. Buteljering utan klarning, filtrering men med lite tillsatt SO2. Total SO2; 14 mg/l.
Läs mer i faktabladet