J-P & Peggy Buronfosse

Om

Paret Jean-Pascal & Peggy flyttade till La Combe de Rotalier år 1999 efter att de hade tröttnat på storstadslivet. De båda kommer ursprungligen från Lyon och är utbildade inom jordbruk och odling. Till en början jobbade de med djurhållning och grönsaksodling på olika gårdar i Rotalier. De föll helt pladask för byn och området som ledde att de ville etablera sig och hus. Jean-Pascal jobbade de första åren även som lärare på jordbruksskolan i Lons-le-saunier, där han bland annat lärde ut hur man plöjer och arbetar med häst i vingårdar och annan odling idag.

Året efter, 2000, köpte de den första egna marken som var en del av en vingård på 0,7 ha. Drömmen var att skapa ett nytt liv på landet där de kunde odla sina egna ekologiska grönsaker och föda upp höns och kaniner. Efter några år hade de lyckats köpa till mer mark och 2005 konverterade de sina då 4,5 ha vingård till ekologisk odling och hade certifieringen klar år 2007. De tar även steget vidare och arbetar med biodynamiska metoder (ej certifierade).

Förutom att göra fantastiska och naturliga viner är ett av deras mål är att öka mångfalden ute i vingårdarna och därför ser de alltid till att plantera många olika kloner av de olika druvsorterna de jobbar med.

Buronfosse
Buronfosse
Buronfosse
Buronfosse

Våra viner

Buronfosse vinflaska

Crémant de Jura

  • Druvsort:100 % Chardonnay
  • Om vinet: Druvorna pressas och jäser på ståltank. Torrt stilla vin buteljeras och för en andra jäsning på flaska. Vilar två år på jästfällningen. Vid degorgering toppas flaskan upp med lite must från året innan från samma vingård, ca 2 g/l dosage.
Buronfosse vinflaska

Marcus & Co

  • Druvsort:100 % Chardonnay
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Jäser på neutral ek, där vinet vilar vidare sen under 10 mån på jästfällning och toppas upp under tiden.
Buronfosse vinflaska

Ephémere Chardonnay

  • Druvsort:100 % Chardonnay.
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Vinet jäser och vilar på neutrala 350 liters ekfat under 18 mån. Genomgår en lätt filtrering och får en liten dos svavel innan buteljering.
Buronfosse vinflaska

Varron Chardonnay

  • Druvsort:100 % Chardonnay
  • Om vinet: Druvorna skördas för hand. Hela klasar pressas direkt. Vinet jäser och vilar på neutrala ekfat under 18 mån.
Buronfosse vinflaska

Les Ammonites Chardonnay

  • Druvsort:100 % Chardonnay
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Vinet jäser och lagras på 228 l franska neutrala fat under 18 mån. Genomgår en lätt filtrering och får en liten dos svavel innan buteljering juli året efter skörd.
Buronfosse vinflaska

Varron Savagnin

  • Druvsort:100 % Savagnin
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Jäser och vilar sen 18 mån på neutrala franska ekfat om 350 liter, med en liten andel nya fat.
Buronfosse vinflaska

Entre-Deux Savagnin

  • Druvsort:100 % Savagnin Jaune + Savagning Vert
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Jäser och vilar sen 18 mån på neutrala franska ekfat om 350 liter, med en liten andel nya fat.
Buronfosse vinflaska

L’Hopital Savagnin

  • Druvsort:100 % Savagnin
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Jäser med skalen under 7 dagar och vilar på neutrala ekfat under 8 månader.
Buronfosse vinflaska

Monceau Savagnin

  • Druvsort:100 % Savagnin
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Jäser och lagras sen 18 mån på använda fat. Genomgår en lätt filtrering och får en liten dos svavel innan buteljering.
Buronfosse vinflaska

Se Kwa Ca

  • Druvsort:En blend av Savagnin Noir (Pinot Noir), Poulsard, Enfariné, Béclan och Teinturier
  • Om vinet: Från en vingård där alla druvorna är samplanterad. Vinifieras tillsammans och lagras 9 månader på gamla fat.
Buronfosse vinflaska

Pinot Noir

  • Druvsort:100 % Pinot Noir (= Savagnin Noir på Juraspråk).
  • Om vinet:Vinet jäser med skalen under 10 dagar innan skalen pressas av. Vilar sedan på använda fat i 8 mån innan buteljering.
Buronfosse vinflaska

Trousseau

  • Druvsort:100 % Trousseau
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Jäser med skalen under 7 dagar och vilar på neutrala ekfat under 12 mån. Lätt filtrering och en liten tillsats svavel.
Buronfosse vinflaska

L’Attente Vin Jaune

  • Druvsort:100 % Savagnin
  • Om vinet:Druvorna skördas för hand. Jäser på neutrala ekfat. Lagras sen 6 år och 4 månader på samma fat, lagstadgad lagringstid för att göra Vin Jaune, utan att toppas upp = sous voile. Buteljeras utan filtrering och ingen tillsatt svavel.