Jean Foillard

Om

Jean Foillard är kult. Han har gjort vin i Morgon sedan 1982. Han var tillsammans med Marcel Lapierre och Jean-Claude Chanudet, en av de första i Beaujolais med att odla naturligt och vinifiera i linje med hur deras vän och till viss del läromästare Jules Chauvet. Jean har sedan dess gjort sig ett namn i stora delar av vinvärlden. Det är ett namn som inger en enorm respekt hos andra vinodlare. Han har merparten av sina odlingar på Côte du Py strax utanför Villié-Morgon, men även en mindre del av ‘Corcelette’ som återkommer i små volymer varje år. Jean är lika fantastisk vinmakare som han är generös- som han är bra på att dricka. Och i Beaujolais är det inte dåligt. Där dricker man. Mycket.

Jean förvaltar idag drygt 15 hektar som han odlar ekologiskt sedan starten. Allt skördas för hand och vinifieras klassiskt för Beaujolais, med maceration carbonique. Vinerna lagras huvudsakligen i gamla Bourgognefat under ca 9-10 månader, och därefter i flaskan ytterligare 6 månader innan de släpps. Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering men med lite SO2.

En man i skjorta

Våra viner

Vinflaska från Jean Foillard.

Morgon 'Côte du Py'

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Vinifikation: Enbart manuell skörd. Noggrann och försiktig skörd tar hela klasarna till vineriet. Druvorna står kallt i ca 1 dygn innan...
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Morgon 'Cuvée Corcelette'

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: Corcelette är också det en del av Cote du Py. Det är faktiskt som en liten by på den västra sidan. Där är jorden annorlunda och mycket sandigare och luftigare än det mer steniga och vulkaniska högre upp. Denna vingård buteljerar även Jean alltid separat. Vinifikation är annars densamma.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Morgon 'Cuvée 3.14'

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: Cuvée 3.14 eller 'Pi' kommer av namnet 'Py'. Jag vet. Typisk fransk vinmakare som hittar på namn med ordlekar. Inte alltid bra. Men vinet är något helt annat. Detta vin görs inte varje år. Det är i det mesta en fatselektering av Cote du Py, där det är de äldsta stockarna och de främsta lägena, och då bara från de bästa åren. Han låter det ligga lite längre på fat, och på flaska, och släpper det ett år efter Cote du Py. När det väl görs får vi köpa ett fåtal lådor.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Morgon 'Cuvée Eponyme'

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: Denna helt nya cuvée har M. Foillard varit ganska hemlighetsfull med. Den har även haft flera namn innan den väl etiketterades. Att det lagras ett år mer i flaska än de övriga säger nånting om vinet, men annars får vi avvakta mer information när jag väl lyckas dra den ur honom.
Vinflaska från Jean Foillard.

Fleurie

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Vinifikation:Enbart manuell skörd. Noggrann och försiktig skörd tar hela klasarna till vineriet. Jean låter det ligga ca 12 mån på fat...