Grange des Pères

Om

Aniane, Languedoc. Efter utbildning till vinmakare gjorde Laurent några lärorika år hos Jean-Francois Coche-Dury, Jean-Louis Chave och Eloi Dürrbach (Dom Trévallon). Mot slutet av 80-talet flyttade han hem till gården strax utanför Monpellier med målet om att göra ett vitt och ett rött vin.

Det röda vinet, gjort på Cabernet Sauvignon, Mourvèdre, Syrah och en varierande del Counoise ligger ca 2 år på ekfat från Bourgogne varav ca 25% nya varje år. Det vita vinet med sin nästintill obetydliga produktion på 3 fat (300l) säljs huvudsakligen till utvalda krogar i Frankrike och ett fåtal importörer.

Inspirerad av sina läromästare likväl som sin närmaste och enda granne, Daumas Gassac, lät Laurent och hans far plantera vinrankor uppe på en platå med en jordmån bestående uteslutande av kalksten vid namnet, Le Tourtou. 1992 släppte dem sitt första vin, då i en upplaga om 250 lådor. Idag omfattar egendomen ca 12 hektar vinodling och fler stockar med gröna druvor är planterat de sista 2-3 åren. Laurent tillämpar odling helt utan bekämpningsmedel och dem producerar all kompost på egendomen. Skördeuttagen är trots den täta planteringen närapå extremt låga, ner mot 10-20 hl/hektar beroende på årgång.

Detta är monumentala viner som nådde kult-status redan mot slutet av 90-talet. Lyckas du komma över en flaska, köp den. Du kommer inte att ångra dig.

Gul vinetikett

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Grange des Pères Rouge

  • Druvsort: Cabernet Sauvignon, Syrah & Mourvèdre (lite lite Counoise)
  • Om vinet: 25 år gamla stockar Cabernet Sauvignon och Syrah planterade i kalksten. Ca 40 år gammal Mourvèdre är planterad i rikare lerjordar. Vinifierat utan tillsatser och lagrat på barrique (228l) från Francois Frères i Bourgogne, under ca 2 års tid. Därefter blandas det och ligger ca 3-4 månader på tank innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Grange des Pères Blanc

  • Druvsort: Roussanne & Marsanne
  • Om vinet: Unga stockar om ca 25 år planterade i kalksten. Det finns i princip inget topplager här. Pressas direkt och jäser och lagras i barrique i upp till 3 år innan det buteljeras utan filtrering.