Emilio Hidalgo

Om

Emilio Hidalgo är en liten bodega belägen i de historiska delarna av Jerez (inte att förväxla med den större producenten Hidalgo). En av de få viktiga bodegorna i området som fortfarande är familjeägt. Familjen Hidalgo kom till Jerez från norra Spanien redan på 1700-talet. Det var först 1972 att de gav sig in i vinvärlden när José Pantaleón Hidalgo köpte den lilla men magnifika bodegan av sin svärfar. Sedan dess har Bodega Emilio Hidalgo gått i arv från far till son i fem generationer.

En man luktar på vin i ett glas.
Vinflaskor från Hidalgo

Idag är det Fernando som tillsammans med sin bror ansvarar för driften av hela bodegan samt med vingårdar därtill. Vinícola Hidalgo har 200 ha med vingårdar i Balbaina & Miraflores, två av de mest prestigefyllda albariza-vingårdarna i Jerez området. De buteljerar endast cirka 10 000 flaskor årligen från deras mycket gamla solerasystem. Vinerna ligger längre här än hos de flesta bodegas i Jerez, och de har en enorm finess och koncentration.

En flaska från Hidalgo
I Hidalgos bodega

Våra viner

Vinflaska La Panesa Fino.

'La Panesa' Fino

  • Druvsort: 100 % Palomino Fino
  • Om vinet: Det här är inte vanlig Fino sherry. Lagrat 15 år under ett lager av flor i större gamla, amerikanska, ekfat.
Vinflaska Marqués de Rodil Palo Cortado

Marqués de Rodil Palo Cortado

  • Druvsort: 100 % Palomino Fino
  • Om vinet: Druvorna pressas direkt efter skörd och jäser utan tillsättning av jäst. När vinet har jäst ut torrt tillsätts alkohol upp till 15% vol. Det relativt färdiga vinet kallas i detta skede för ‘musto’ i Jerez, då detta bara är basen till det som skall bli sherry.
Vinflaska El Tresillo Amontillado.

'El Tresillo' Amontillado

  • Druvsort: 100 % Palomino Fino
  • Om vinet: Druvorna pressas direkt efter skörd och jäser utan tillsättning av jäst. När vinet har jäst ut torrt tillsätts alkohol upp till 15% vol. Det relativt färdiga vinet kallas i detta skede för ‘musto’ i Jerez, då detta bara är basen till det som skall bli sherry.
Vinflaska Villapanés Oloroso Seco.

Villapanés Oloroso Seco

  • Druvsort: 100 % Palomino Fino
  • Om vinet: Druvorna pressas direkt efter skörd och jäser utan tillsättning av jäst. När vinet har jäst ut torrt tillsätts alkohol upp till 15% vol. Det relativt färdiga vinet kallas i detta skede för ‘musto’ i Jerez, då detta bara är basen till det som skall bli sherry.
Vinflaska Pedro Ximenez Vino Dolce Natural

Pedro Ximenez Vino Dolce Natural

  • Druvsort: 100 % Pedro Ximenez
  • Om vinet: När man gör PX Sherry så jäser man aldrig druvmusten. Druvorna soltorkas och pressas sedan till en mycket söt must där jäsningen aldrig börjar utan man tillsätter istället alkohol.