El Maestro Sierra

Om

Bodegas Maestro Sierra har sitt ursprung redan i början av 1800-talet. Det fanns då en tunnbindare vid namn Jose Antonio Sierra som var erkänd i Jerez för sina ekfat. 1830 lade han grunden för sin arbetsbod i utkanten av Jerez, i det som än idag är Bodega Maestro Sierra. Hans yrkesskicklighet bevisas än idag då många av faten är de han gjorde för hand och idag är upp mot 200 år gamla.

Därav namnet. Maestro Sierra. Jose Antonio var inte del av den finare vinadeln i Jerez. Han började smått och bodegan har förblivit en av de mindre. Jagad av de större producenterna och kooperativen, vilket bilden på etiketten så bildligt beskriver. Den lilla haren som jagas av jägare med hundar och hästar.

Än idag familjeägt drivs bodegan av Dona Pilar Pla Pechovierto som idag är 93 år gammal. Hon har drivit bodegan sedan 1976 då hennes man gick bort. Sedan hans bortgång har Pilar blivit uppvaktad av många sherryhus och investerare som vill lägga vantarna på hennes gamla fat och viner. Förståeligt, då Maestro Sierra har en del av de äldsta solerasystemen i Jerez. Men Pilar har stått på sig och driver idag egendomen med hjälp av sin dotter (även hon närmare 70 år) och Ana som även hon är en principfast och stark kvinna.

I Jerez vinifieras allt vin av kooperativ. Druvorna pressas direkt efter skörd och jäses utan tillsättning av jäst. Vinet jäser ut torrt och sedan tillsätts alkohol upp till 15% vol. Det relativt färdiga vinet kallas i detta skede för ’must’ i Jerez, då detta bara är basen till det som skall bli Sherry. Efter ca 1 års lagring ser man om vinet är på väg mot Fino eller Oloroso, beroende på bildandet av flor.

Vinflaska

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Maestro Sierra FINO

  • Druvsort: 100 % Palomino Fino
  • Om vinet: Lagrat i drygt 4 år under ett lager av flor i större gamla, amerikanska, ekfat. Här används inte pumpar när man tappar om Fino'n från fat till fat utan det sker på gammaldags vis med en slang och en skopa. Lika många skopor de tar ut i botten häller de på ovanifrån. Det här är fyllig, fantastisk fino i typisk Jerez-fino-stil. (Ej att jämföra med t ex Manzanilla!).
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Maestro Sierra Amontillado Superior

  • Druvsort: 100 % Palomino Fino
  • Om vinet: Lagrat i 6 år under ett lager av flor i större gamla, amerikanska, ekfat. (eftersom Spanjorerna historiskt sett inte varit särskilt positiva till fransmän så använder man inte fransk ek) Efter 6 år under flor tillsätter man alkohol igen upp till ca 19% vol. vilket tar död på floret och vinet lagras sedan vidare med långsam oxidation. Buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser på traditionellt vis direkt från faten. (Det som idag har kommit att kallas en rama).
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Maestro Sierra Oloroso

  • Druvsort: 100 % Palomino Fino
  • Om vinet: Lagrat i drygt 15 år utan flor, i störregamla, amerikanska, ekfat. Även detta buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser på traditionellt vis direkt från faten. ( en rama).
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Maestro Sierra Pedro Ximenes

  • Druvsort: 100 % Pedro Ximenes
  • Om vinet: När man gör PX Sherry så jäser man aldrig druvmusten. Druvorna torkas och pressas sedan till en mycket söt must där jäsningen aldrig börjar då man tillsätter alkohol. Även detta buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser på traditionellt vis direkt från faten.