Elisabetta Foradori

Om

1901 grundades egendomen som Elisabetta förfogar idag. Första årgången under namnet Foradori var 1960 när hennes pappa tog över. Drygt 20 år senare 1984 gjorde Elisabetta sin första årgång efter avslutade studier i vinodling. Redan då planterades det mesta om med massale-urval och lokala druvsorter. Men i början var Elisabetta som många andra unga vinmakare präglad av sin utbildning och hade en mycket mer pragmatisk inställning till arbetet i vingården och källaren. Här är några tankar kring hennes egen utveckling som hon har delat med sig av: ’Resan tillbaka till Moder Jord är inte alltid lätt. Att återhämta förmågan att styra inom naturens cykler, att bekanta sig ned ett mer intimt möte med jorden. Att ta bort fördomar och fördriva rädsla, att arbeta med naturen - och inte emot den – förbinder oss till en spännande och komplex resa som involverar bondens ande och rutin, ändrar hens känslighet och förfinar hens förmåga att lyssna.

Vinodling med grönska
Man med vinglas i handen

Idag känner jag att jag har återställt ära och kreativitet i allt jag gör. I mitt arbete strävar jag efter att producera druvor och vin som uttrycker den verkliga essensen i mitt land. Samma land som jag kommer lämna, friskt och levande, till mina fyra barn som därmed kommer att vara stolta över sin frihet att välja om de kommer att bli jordbrukare eller inte’.

2002 blev hela egendomen var certifierad ekologisk. Nu har de tagit arbetet ännu ett steg vidare och använder sig av biodynamiska principer. Idag har Foradori 28 hektar vinodling varav 75 % är planterad med den lokala druvsorten Teroldego. Resten består av 15 % är Manzoni Bianco, 5 % Nosiola och slutligen 5 % Pinot Grigio. Det här är stora viner. Inte vad gäller kraft, tannin eller alkohol. Men djupet och längden slutar liksom inte!

Kvinnas händer fyllda av vinfärg
En kvinna bland krukor

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Manzoni Bianco

  • Druvsort: 100 % Manzoni Bianco (en korsning mellan Riesling och Pinot Bianco)
  • Om vinet: Jäst med skalen i betongtank med enbart naturlig jäst. Sen har vinet vilat 12 mån på stora, gamla acaciafat. Buteljerat helt utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Nosiola

  • Druvsort: 100 % Nosiola*
  • Om vinet: Jäst med skalen i tinajas (amfora) med enbart naturlig jäst. Sen vilar vinet vidare i 8 mån på skalen i samma tinajas. Buteljerat helt utan klarning och filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Pinot Grigio

  • Druvsort: 100 % Pinot Grigio
  • Om vinet: Jäst med skalen i tinajas (amfora) med enbart naturlig jäst. Sen vilar vinet vidare i 8 mån på skalen i samma tinajas. Buteljerat helt utan klarning och filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Lèzer

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Om vinet: Lèzer* är ett resultat av att 2017 var en tuff årgång då druvorna drabbades av hagel. De bestämde sig därför att göra ett lättare vin utan den långa skalmaceration som annars äger rum. Det blev en succés!! Eftersom 2018 var en varm årgång med mycket druvor bestämde de sig för att fortsätta göra vinet.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Teroldego Rosso

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Om vinet: Jäst i betong med enbart naturlig jäst. Sen har vinet vilat 12 månader på betong samt gamla stor fat. Därefter buteljerat helt utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Morei

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Om vinet: Jäst och vilat med skalen i amfora (tinajas från Villarrobledo, Spanien) under 8 månader. Naturlig jäst. De använder sig av amforas för att de upplever att vinet speglar jordmånen på ett mer transparant sätt, visar tydligare renheten och balansen i vinet. Sen buteljeras vinet helt utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Sgarzon

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Om vinet: Jäst och vilat med skalen i amfora (tinajas från Villarrobledo, Spanien) under 8 månader. Naturlig jäst. De använder sig av amforas för att de upplever att vinet speglar jordmånen på ett mer transparant sätt, visar tydligare renheten och balansen i vinet. Sen buteljeras vinet helt utan klarning eller filtrering.
Granato.

Granato

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Om vinet: Druvor från tre olika lägen med gamla stockar, selection massale, uppbundna i traditionell pergola. Jordmånen är alluvial med grus och sten.