Om
I Mezzolombardo, närmare Campo Rotaliano, omringad av Dolomiterna hittar vi
Azienda Agricola Foradori. Egendomen etablerades 1901 och togs över av
familjen Foradori 1939. Idag är de 4:e generationen vinodlare med
målsättningen att skapa viner via metoder som respekterar naturen och som
uttrycker växtplatsen på bästa möjliga sätt!
Ända från början har de haft fokus på den lokala druvsorten Teroldego med
anor långt tillbaka i tiden. När Elisabetta Foradori tog över 1984
påbörjades, tillsammans med barnens far Rainer Zierocks, det arbete som
ledde till att få fram de bästa klonerna av Teroldego, bland annat genom
‘selection massale’. Det handlade om att hitta tillbaka till ursprunget.
2002 påbörjades arbetet med biodynamisk odling som ett steg på vägen att
lyfta druvan och ge det utrymme den förtjänar. Idag är det deras barn
Emilio, Theo & Myrtha Zierock som driver arbetet egendomen framåt i deras
fotspår.
De förfogar över totalt 29 hektar vinmark, där lite mer än hälften ligger i
Piano Rotaliano med alluvial, stenig sandjord, 9 hektar i Fontanasanta där
jordmånen huvudsakligen domineras av kalkrik- lerjord. Sista delen av
frukten hämtar de från samarbeten med mark via medlemmarna i teamet.
Hos familjen Foradori är det inte bara vinodling på agendan. De odlar också
biodynamiska grönsaker under pergolan bakom vineriet och föder upp kossor
(ras ‘Tyrolean Grey Cattle’) som betar i vingårdarna. Självklart gör de ost av mjölken.
Foradori gör stora viner. Inte vad gäller kraft, tannin eller alkohol. Men
djupet och längden slutar liksom inte…
“As guardians of the land we believe our work is measured with time, with nature’s rhythms, with the anticipation for the plants to grow, to age, to give fruit, for the wine’s slow evolution in the silence and darkness of the winery”.