Azienda Agricola Foradori

Om

I Mezzolombardo, närmare Campo Rotaliano, omringad av Dolomiterna hittar vi Azienda Agricola Foradori. Egendomen etablerades 1901 och togs över av familjen Foradori 1939. Idag är de 4:e generationen vinodlare med målsättningen att skapa viner via metoder som respekterar naturen och som uttrycker växtplatsen på bästa möjliga sätt!

Ända från början har de haft fokus på den lokala druvsorten Teroldego med anor långt tillbaka i tiden. När Elisabetta Foradori tog över 1984 påbörjades, tillsammans med barnens far Rainer Zierocks, det arbete som ledde till att få fram de bästa klonerna av Teroldego, bland annat genom ‘selection massale’. Det handlade om att hitta tillbaka till ursprunget. 2002 påbörjades arbetet med biodynamisk odling som ett steg på vägen att lyfta druvan och ge det utrymme den förtjänar. Idag är det deras barn Emilio, Theo & Myrtha Zierock som driver arbetet egendomen framåt i deras fotspår.

De förfogar över totalt 29 hektar vinmark, där lite mer än hälften ligger i Piano Rotaliano med alluvial, stenig sandjord, 9 hektar i Fontanasanta där jordmånen huvudsakligen domineras av kalkrik- lerjord. Sista delen av frukten hämtar de från samarbeten med mark via medlemmarna i teamet.

Hos familjen Foradori är det inte bara vinodling på agendan. De odlar också biodynamiska grönsaker under pergolan bakom vineriet och föder upp kossor (ras ‘Tyrolean Grey Cattle’) som betar i vingårdarna. Självklart gör de ost av mjölken.

Foradori gör stora viner. Inte vad gäller kraft, tannin eller alkohol. Men djupet och längden slutar liksom inte…

“As guardians of the land we believe our work is measured with time, with nature’s rhythms, with the anticipation for the plants to grow, to age, to give fruit, for the wine’s slow evolution in the silence and darkness of the winery”.

Familjen Foradori
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Manzoni Bianco

  • Druvsort: 100% Manzoni Bianco (en korsning mellan Riesling och Pinot Bianco)
  • Vinifikation: Jäst med skalen i betongtank med enbart naturlig jäst. Sen har vinet vilat 12 mån på stora, gamla acaciafat. Buteljerat helt utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Nosiola

  • Druvsort: 100 % Nosiola*
  • Vinifikation: Jäst med skalen i tinajas (amfora) med enbart naturlig jäst. Sen vilar vinet vidare i 6-8 mån på skalen i samma tinajas. Buteljerat helt utan klarning och filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Pinot Grigio

  • Druvsort: 100 % Pinot Grigio
  • Vinifikation: Jäst med skalen i tinajas (amfora) med enbart naturlig jäst. Sen vilar vinet vidare i 6-8 mån på skalen i samma tinajas. Buteljerat helt utan klarning och filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Lèzer

  • Druvsort: Ca 80 % Teroldego + lite Schiava, Merlot & Lagrein.
  • Vinifikation: Jäst med skalen under ca 2 dagar i cementtankar. Vilar 4 månader på en blandning av cement, amfora & bottis innan buteljering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Teroldego Rosso

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Vinifikation: Jäst i betong med enbart naturlig jäst. Sen har vinet vilat 12 mån på betong samt gamla stora fat. Buteljerat helt utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Sgarzon

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Vinifikation: Jäst och vilat med skalen i amfora (tinajas från Villarrobledo, Spanien) under 6-8 mån. Naturlig jäst. De använder sig av amforas för att de upplever att vinet speglar jordmånen på ett mer transparant sätt, visar tydligare renheten och balansen i vinet. Buteljeras utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Morei

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Vinifikation: Jäst och vilat med skalen i amfora (tinajas från Villarrobledo, Spanien) under 6-8 mån. Naturlig jäst. De använder sig av amforas för att de upplever att vinet speglar jordmånen på ett mer transparant sätt, visar tydligare renheten och balansen i vinet. Buteljeras utan klarning eller filtrering.
Granato

Granato

  • Druvsort: 100 % Teroldego
  • Vinifikation: Musten jäser i öppna ekfat och lagras sedan i ca 15 mån på ”Tonneau” i storlek 20-40 hl. Helt ofiltrerat och en minimal mängd svavel tillsatt.