Domaine de Trévallon

Om

Bouches-du-Rhône i gränslandet mellan Rhône, Languedoc och Provence. När konstnären Rèné Dürrbach 1955 köpte det som skulle komma att bli Domaine de Trévallon var det för att hitta nånstans avlägset och fridfullt. Trots den karga och relativt ogästvänliga naturen trodde han alltid att man skulle kunna odla vin där.

Tillsammans med sin son, och nuvarande ägare Eloi, röjdes marken upp för att 1973 odla sina första 3 hektar med vinrankor. 1976 blev den första årgången av Domaine de Trévallon. Varför man kom att plantera Cabernet Sauvignon och Syrah här i gränslandet mellan Rhône, Languedoc och Provence är mer slump än vetenskap. I boken “Etude des vignobles de France” skriver Dr. Guyot att man före phylloxeran odlade just Cabernet och Syrah i Provence och som tillsammans gav fantastiska viner, och så blev det.

Gul och orange etikett

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Trévallon Rouge

  • Druvsort: 50 % Syrah 50 % Cabernet Sauvignon
  • Om vinet: 2013 är den senaste skörden de gjort sedan 1996. Ett svalt år där skörden inte började förrän 30 september och var färdig den 10 oktober. Bra fenolisk mognad och struktur med friska syror gav en årgång mer mot elegans än mot kraft.
  • Uteslutande hela klasar används, ingen avstjälkning. Vinifikation helt utan tillsatser, som alltid. Lagrades 2 år innan det buteljerades utan filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Trévallon Rouge

  • Druvsort: 50 % Syrah 50 % Cabernet Sauvignon
  • Om vinet: 2005 är redan en klassisk årgång. Generellt ett ganska varmt år, men här uppe i bergen blev det perfekt. Hög mognad och otrolig koncentration, men friska syror och en struktur som borgar för lång lagring. Troligtvis den bästa årgången sedan 1985.
  • Uteslutande hela klasar används, ingen avstjälkning. Vinifikation helt utan tillsatser, som alltid. Lagrades 2 år innan det buteljerades utan filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Trévallon Blanc

  • Druvsort: Roussanne 34% Marsanne 34%, Clairette 12% Grenache blanc 10% Chardonnay 10%
  • Om vinet: Direkt pressat och vinifierat med de olika druvsorterna separat. Lagras 12 månader med sin jästfällning på ekfat varav 50 % nya. Därefter blandas dem och ligger ytterligare ett par månader på tank innan buteljering.