Domaine Chamonard

Om Jean-Claude ‘le Chat’ Chanudet

Domaine J Chamonard är namnet på egendomen. Som idag ägs och drivs av Jean-Claude och hans fru Genevieve. Joseph Chamonard var Genevieves far och grundare av egendomen. Jean-Claude ‘le Chat’ Chanudet har varit vid sin svärfars sida sedan 70-talet men tog helt över driften för den knappt 4 hektar lilla egendomen mot slutet av 80-talet.

I byn Corcelette, strax utanför Villié-Morgon, ligger deras gamla cave och bostad. Vingårdarna är uppdelade på fem olika vingårdar; dels i Corcelette, dels på Côte du Py, cirka 1km bort, och kompletteras av en liten plantering med gamla stockar på andra sidan Villié-Morgon. Vinerna görs genom traditionell vinifikation, med hela klasar och CO2, som man gör i Beaujolais, men utan tillsatser. Lagringen sker på stora gamla foudres i cirka 9-12 månader beroende på årgång.

Alla i Beaujolais känner ‘le chat’. Och han känner alla. Men vinerna ser man mindre sällan än de från hans grannar. Inte bara att produktionen är liten, men ‘le Chat’ säljer inte ens hela sin produktion. Inte direkt. Istället lagrar han vissa årgångar länge i flaska, och släpper då och då mindre partier med mogna viner. Något som blir mer och mer ovanligt inte minst i just Beaujolais.

En man vid vinrankor

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Morgon 'Le Clos de Lys'

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: Jean-Claude har bara gamla stockar. Han har ännu inte planterat en enda ranka under sina drygt 30 år på egendomen. Många är en bra bit över 100 år. Jordmånen består främst av granit med lera. Traditionell vinifikation med maceration carbonique och lagring i stora gamla foudres, på ca 6000 liter under ca 10-12 månader. Vinerna buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Fleurie

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: En knapp hektar med mycket gamla stockar i kalksten i Fleurie. Jean-Claude gör ungefär 5000 flaskor årligen, men säljer inte alltid allt. Traditionell vinifikation med maceration carbonique och lagring i stora gamla foudres, på ca 6000 liter under ca 10-12 månader. Vinerna buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser.