C.O.S.

Om

Giusto Occhipinti, farbror till den idag kanske mest omtalade unga vinmakerskan i Italien, Arianna Occhipinti, startade redan 1980 sin egendom i Vittoria på södra Sicilien. Tillsammans med Giambattista Cilia och Cirino Strano gav dem sig ut för att återuppta traditionen att göra klassiska viner på det sätt som deras förfäder där en gång gjort.

De tre vinodlarna, yngst i Italien vid en tidpunkten blott runt 20 år, gjorde ett fåtal tusen flaskor från familjen Cilia’s gamla planteringar. 1991 köpte dem åtta hektar och vidare 2005 köptes en närliggande egendom med vineri och källare. Detta har växt sakta, till att idag omfatta 20 hektar odling som sköts biodynamiskt och en ny byggnad enbart till för de amfora-lagrade vinerna. Länge har dem kämpat för att få till en DOCG för vinerna från Vittoria och till sist 2005 fick dem sin vilja igenom med “Cerasuolo di Vittoria DOCG”.

Vinerna kännetecknas av elegans, frukt och mineral. Oftast en mycket lång maceration, men utan extrahering, ger lätta, eleganta viner med extrem drickbarhet.

Två män i skjortor

Våra viner

Rami

Rami

  • Druvsort: 50 % Grecanico, 50% Insolia
  • Vinifikation: Manuell skörd i små korgar i september. Vinifieringen är enkel. Avstjälkning och sedan maceration och jäsning med skalen i betong. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten, men tillräcklig, tillsats av svavel (1g/hl).
Pithos Bianco

Pithos Bianco

  • Druvsort: 100 % Grecanico
  • Vinifikation: Manuell skörd i små korgar i september. Vinifieringen är enkel. Maceration och jäsning med skalen på amfora, vilar sen vidare på skalen i 7 mån innan pressning. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten, men tillräcklig, tillsats av svavel (1g/hl).
Frappato

Frappato

  • Druvsort: 100 % Frappato
  • Vinifikation: Manuell skörd i små korgar i slutet september/början på oktober. Vinifieringen är enkel. Avstjälkning och sedan maceration och jäsning med skalen i betong. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten, men tillräcklig, tillsats av svavel (1g/hl).
Attia Rosso

Pithos Rosso

  • Druvsort: 100 % Nero d’Avola
  • Vinifikation: Manuell skörd i små korgar i slutet september/början på oktober. Vinifieringen är enkel. Maceration och jäsning med skalen på amfora, vilar sen vidare på skalen i 7 mån innan pressnins. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten, men tillräcklig, tillsats av svavel (1g/hl).
Artigiano Rosso

Cerasuolo di Vittoria

  • Druvsort: 40 % Frappato, 60 % Nero d'Avola
  • Vinifikation: Manuell skörd i små korgar i oktober. Vinifieringen är enkel. Avstjälkning och sedan maceration och jäsning i betong. Jäsning utan tillsättning av jäst. Vinet lagras 18-24 månader innan det buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten, men tillräcklig, tillsats av svavel (1g/hl).
Aestas Siciliae (late harvest)

Aestas Siciliae

  • Druvsort: 100 % Moscato Bianco
  • Vinifikation: Manuell skörd i små korgar i september. Druvorna trokas innan de pressas, s.k. ‘Passito’. Vinifieringen är enkel. Maceration och jäsning med skalen på ståltank. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten, men tillräcklig, tillsats av svavel (1g/hl).