C.O.S.

Om

Giusto Occhipinti, farbror till den idag kanske mest omtalade unga vinmakerskan i Italien, Arianna Occhipinti, startade redan 1980 sin egendom i Vittoria på södra Sicilien. Tillsammans med Giambattista Cilia och Cirino Strano gav dem sig ut för att återuppta traditionen att göra klassiska viner på det sätt som deras förfäder där en gång gjort.

De tre vinodlarna, yngst i Italien vid en tidpunkten blott runt 20 år, gjorde ett fåtal tusen flaskor från familjen Cilia’s gamla planteringar. 1991 köpte dem åtta hektar och vidare 2005 köptes en närliggande egendom med vineri och källare. Detta har växt sakta, till att idag omfatta 20 hektar odling som sköts biodynamiskt och en ny byggnad enbart till för de amfora-lagrade vinerna. Länge har dem kämpat för att få till en DOCG för vinerna från Vittoria och till sist 2005 fick dem sin vilja igenom med “Cerasuolo di Vittoria DOCG”.

Vinerna kännetecknas av elegans, frukt och mineral. Oftast en mycket lång maceration, men utan extrahering, ger lätta, eleganta viner med extrem drickbarhet.

En man i randig skjorta

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Rami

 • Druvsort: 50 % Grecanico, 50% Insolia
 • Om vinet: 12 år gamla stockar planterade i kalksten uppblandad med silica.  Avstjälkas och jäser med skalen i 5 dagar. Lagras sedan ca 9 månader på betong innan det buteljeras utan klarning eller filtrering men med mycket lite svavel. (>25mg/l)
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Pithos Bianco

 • Druvsort: 100 % Grecanico
 • Om vinet: 12 år gamla stockar planterade i kalksten uppblandad med silica. Avstjälkas och jäser med skalen under ett par månader i amphora. Lagras sedan ca 9 månader på betong innan det buteljeras utan klarning eller filtrering men med mycket lite svavel. (>25mg/l)
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Frappato

 • Druvsort: 100 % Frappato
 • Om vinet: Biodynamisk odling. I snitt 15 år gamla stockar är beskärda och planterade som enkel guyot. Jordmånen är huvudsakligen kalkrik i form av tuff och kalkrik lerjord, till skillnad från stora delar av Sicilien där det är vulkanisk jord. 250 m.ö.h.
 • Manuell skörd i små korgar i oktober. Vinifieringen är enkel. Avstjälkning och sedan maceration och jäsning i betong. Jäsning utan tillsättning av jäst. Vinet lagras 8 månader innan det buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten, men tillräcklig, tillsats av svavel (1g/hl).
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Nero di Lupo 2016

 • Druvsort: 100 % Nero d'Avola
 • Om vinet: 12 år gamla stockar planterade i kalksten. Avstjälkas och jäser länge med skalen men med otroligt försiktig pigeage. Lagras sen på betongtank ca 9 månader innan det buteljeras utan klarning eller filtrering men med lite SO2; 25 mg / l.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Cerasuolo di Vittoria DOCG 2015

 • Druvsort: 40 % Frappato 60 % Nero d'Avola
 • Om vinet: 20 åriga stockar, i snitt, som växer i röd, järnrik lerjord. Avstjälkas och jäser spontant i öppna jäskärl. Efter press jäser det ut och lagras i gamla botti under 16 månader innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Aestas Siciliae (late harvest)

 • Druvsort: 100 % Moscato
 • Om vinet: 10 åriga stockar som växer i kalksten. Sent skördat mot slutet av september. Jäser med skalen och lagras därefter på gamla ekfat och på tank under ca 9 månader.