Château de Grand Pré

Om

Familjeegendomen etablerades på 70-talet och idag är Romain Zordan 3:e generationen att bruka jorden. Själva vineriet ligger i charmiga Fleurie där han har 6 ha. Romain har även 1,5 ha mark i Morgon och 0.5 ha Beaujolais Villages. Vingårdarna vetter mot syd-öst där Gamay druvorna växer i ett halvkontinentalt klimat påverkad av både Atlanten och Medelhavet. Romain är fanatisk vad gäller kvaliteten på druvorna, är mycket noggrann i alla steg och ses som en riktig jäsnings-ninja!!

2012 gjorde Romain en skörd hos Ganevat i Jura och inspirerades av deras sätt att arbeta. Sedan 2009 arbetar de helt ekologisk på Château de Grand Pré och från och med 2012 när Romain tog över blev deras totalt 8 ha Eco-certad.

Vingårdarna delades mellan han och hans kusin Yann Bertrand. De delar även vinkällare, investerade tillsammans i ett walk-in kylrum där druvorna kan ligga svalt innan jäsningen sätter igång samt att de även har ett gemensamt vinprovarrum.

vingård
romain zordan

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Beaujolais Village Blanc

  • Druvsort: 100 % Chardonnay
  • Om vinet: Ca 40 åriga stockar som växer i lera och kalkjord. Manuell skörd i små korgar. Låga skördeuttag för området, mellan 25-35 hl/ha. Druvorna pressas direkt när de anländer vineriet. När jäsningen är klar får vinet ligga 9 månader på använda gamla fat. Sista månaden innan buteljering toppas faten inte upp och får på så sätt en liten lätt oxidering under kontrollerade former. Kanske inspirerad av hans skörd i Jura? Endast en liten tillsats av svavel vis buteljering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Beaujolais Village Rouge

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: Druvorna till detta vin kommer från en 0,5 ha mark i byn Charentay. 80 åriga stockar växer i lera och granitjord. Naturlig odling utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
  • Manuell skörd i små korgar. Låga skördeuttag för området, mellan 25-35 hl/ha. Traditionell vinifikation av hela klasar med maceration carbonique under 8 dagar på betongtankar. Ingen tillsättning av jäst eller enzym. Vinet vilar vidare ca 10 månader på betong innan buteljering som sker utan klarning eller filtrering. Endast en liten tillsats av svavel.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Morgon

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: Druvorna till detta vin kommer från en 1,25 ha lite vingård. 40+ åriga stockar växer i granitjord. Romain plöjer jorden och använder sig av naturlig odling utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
  • Manuell skörd i små korgar. Druvorna sorteras först i vingården för att sen sorteras en gång till när de kommer till vineriet. Låga skördeuttag för området, mellan 25-35 hl/ha. Traditionell vinifikation av hela klasar med maceration carbonique under nästan en månad på betongtankar. Ingen tillsättning av jäst eller enzym. Vinet vilar vidare 7 månader på gamla använda fat. Buteljering sker sen utan klarning eller filtrering. Endast en liten tillsats av svavel.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Fleurie

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: Ca 40 åriga stockar växer i sand och granitjord i en syd-öst sluttning. Romain plöjer jorden och använder sig av naturlig odling utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Manuell skörd i små korgar. Druvorna sorteras först i vingården för att sen sorteras en gång till när de kommer till vineriet. Låga skördeuttag för området, mellan 25-35 hl/ha. Traditionell vinifikation av hela klasar med maceration carbonique under ca 20 dagar på betongtank. Vinet vilar vidare 7 månader på gamla använda fat.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Fleurie Cuvée Speciale

  • Druvsort: 100 % Gamay
  • Om vinet: Mellan 60-70 åriga stockar växer i rosa granitjord i två syd-öst sluttningar. Druvorna kommer från två olika vingårdar, där den ena heter ’Les Labourons’* och är en av de högst belägna vingårdarna i Fleurie. Romain plöjer jorden och använder sig av naturlig odling.
  • Manuell skörd i små korgar. Druvorna sorteras först i vingården för att sen sorteras en gång till när de kommer till vineriet. Mycket låga skördeuttag för området, endast 15 hl/ha för detta vin. Traditionell vinifikation av hela klasar med maceration carbonique under mer än en månad på betongtank. Ingen tillsättning av jäst eller enzym. Vinet vilar vidare 7 månader på gamla använda 600- liters fat. Buteljering sker utan klarning och filtrering. Endast en liten tillsats av svavel.