Casa Coste Piane

Om

Lloris Follador är tillsammans med sina söner lyckliga arvtagare till familjens vingårdar. Sedan deras farföräldrar planterat väl och alltid odlat utan bekämpningsmedel har dem fått ärva välmående vingårdar med uteslutande gamla stockar på de branta sluttningarna. Det är tur på flera sätt. Stockarna är som yngst (!) 60 år gamla och dem har aldrig behövt plantera själva, något som är mycket svårt i den magra kalkjorden.

De förvaltar idag 6 hektar vinodling högt ovanför de platta delarna av Valdobbiadene där man idag gör industriell Prosecco på unga stockar och selekterad jäst. Lloris och hans söner tar tillvara på druvorna med högsta försiktighet och spontanjäser sina viner på traditionellt sätt. Man gör heller ingen klarning eller filtrering och genom andra jäsning på flaskan har vinerna ett fantastiskt oklart, lite grumligt utseende, och är fullt av smak.

Vinflaska med etikett

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Prosecco Valdobbiadene DOCG

  • Druvsort: 100 % Glera (typ- några gamla lokala sorter finns också växande i vingården..)
  • Om vinet: 60-120+ år gamla stockar växande i lerrika jordar i branta sluttningar med underliggande kalksten med inslag från Alperna. Örter och ogräs växer vilt i vingårdarna, som hålls efter med hjälp av frigående kycklingar och ankor.
  • Endast naturlig jäst används och vinerna delvis jäser ut på tank under vintern för att sedan buteljeras efter borttagande av den grova jästfällningen, och får jäsa klart i flaskan vilket ger kolsyra och en liten del jästfällning. Vinet degorgeras sedan inte vilket gör att kolsyran och jästen skyddar vinet, men vilket gör att jästfällning förekommer i flaskan. Prosecco årgångsbetecknas inte på flaskan men vinerna från Coste Piane är alltid årgångsviner.