Cappellano

Om

Historien om Cappellano började 1870. Eller kanske till och med innan dess. (viner har hittats med årgång 1861) Än idag drivs egendomen av familjen Cappellano och hela historien är för lång för att gå igenom här. Men…

… egendomen grundades av Filippo år 1870. Hans äldsta son Giovanni tog över efter honom, men gick bort i ung ålder 1912, på en resa i Tunisien, när han sökte efter Phylloxera resistenta stockar. Den yngre sonen Giuseppe, som då hade en doktorsexamen i ”pharmacy”, återvände till Barolo och tog över egendomen. Han hade då redan uppfunnit ’Barolo Chinato’ i sitt arbete i Turin, och blev en ledande figur i Barolo. Dels genom sin uppfinnin i Chinato men även med sina viner och sitt arbete för Gancia som vid tillfället var den största producenten av Barolo. Dr. Giuseppe Cappellano gick bort 1955 och egendomen drevs då vidare av hans tre brorsöner. 1970 tog Teobaldo Cappellano över driften då hans far Francesco gått bort året innan. Han gjorde stora förändringar bl a genom att år 1985 köpa de fyra hektar i vingården Gabutti (som man redan köpt frukten från under många år) som idag är huvuddelen i produktionen av deras Barolo. 2009 gick Teobaldo Cappellano ur tiden och egendomen drivs idag av hans son Augusto. Han har redan ansvarat för driften under de senaste åren pga hans pappas längre sjukdom. Otin Fiorin som står på flaskan, betyder Fiorin’s trädgård, och syftar till Fiorano som de köpte vingården från.

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Barolo Pie Rupestris

  • Druvsort: 100 % Nebbiolo
  • Om vinet: Traditionell vinifikation utan tillsättning av jäst med lång maceration. Upp mot 3 år lång lagring i botti innan de buteljeras utan klarning eller filtrering. Vinerna ligger sedan ca 1 år på flaska innan de släpps.
  • Pie Rupestris – Nebioli Nebioli syftar till de olika kloner av Nebbiolo som odlingarna består av. Rupestris syftar till den amerikanska rotstock som rankan är ympad på.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Barolo Pie Franco

  • Druvsort: 100 % Nebbiolo
  • Om vinet: Pie Franco – Det här är kult. En liten del av en vingård i Serralunga, vid namn Gabutti. Namnet Michet syftar till klonen av Nebbiolo, med samma namn, som odlingarna består av. Franco syftar till den oympade rotstock som rankan växer på.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Barbera Gabutti

  • Druvsort: 100 % Barbera
  • Om vinet: En liten del av just vingården Gabutti är planterad med gamla stockar av Barbera. Detta vinifieras separat och de buteljerar endast ett fåtal tusen flaskor av det. 2 års lagring i flaska och ytterligare 1 år på flaska. Då endast 1 fat görs varje år är allokeringen mikroskopisk.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Barolo Chinato

  • Om vinet: Aromatiserad Baroli. Receptet är såklart mycket hemligt och förs vidare inom familjen sedan generationer. Men ”Chin”-delen kommer av att det bör innehålla ’kinin’. Utöver det är det en blandning av kryddor, som man macererat i sprit, varefter det blandas med Barolo.
  • Övrigt: Dr. G. Cappellano var den som uppfann Barolo Chinato. Än idag räknas det väldigt mycket som benchmark i sammanhanget.