Arianna Occhipinti

Om

Född 1982 började Arianna sin saga i vinvärlden redan vid 16-års ålder när hon följde med sin farbror Giusto till Vinitaly. Det inspirerade henne att skriva in sig på Universitetet för vitikultur i Milano när hon fyllt 18.

2003 gjorde Arianna sin första årgång av sitt eget vin, då blott 21 år gammal. Sedan första dagen är odlingen helt naturlig, som det alltid varit. 17 hektar är planterat med vinrankor och runt 15ha är en blandning av olivträd, mandelträd, buskar, örter och cypresser.

Hand håller upp klase med vindruvor
Tre vinflaskor

Med förebilder som Josko Gravner, Dario Princic, Marcel Lapierre och Frank Cornelissen blev det en självklarhet för Arianna att göra vin på det sätt hon gör idag. Ekologisk odling (certifierad ECOCERT) och jäsning med naturlig jäst, lagring på gamla fat samt uteslutande av klarning, filtrering och endast små mängder svavel används.

Kvinna vid vinodling
Kvinna rör om bland vindruvorsskal

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

SP68 Bianco

  • Druvsort: 60 % Moscato di Alessandria 40 % Albanello
  • Om vinet: En blandning av unga och gamla stockar ger frukten till SP68 (som är namnet på vägen som tar dig till vingården). Vinet jäser 15 dagar tillsammans med skalen. Vinifikation utan tillsatser och lagrat ca 6 månader på cementtank. Buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten tillsats SO2.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

SP68 Rosso

  • Druvsort: 70 % Frappato 30 % Nero d'Avola
  • Om vinet: En blandning av unga och gamla stockar ger frukten till SP68. Druvorna kommer främst från Bombolieri där det är en järnrik, röd lerjord. Avstjälkas och macererar med försiktig pigeage. Druvskalen drar med musten i cirka 15 dagar. Vinifikation utan tillsatser och lagrat ca 6 månader på cementtank. Buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten tillsats SO2.
  • ”Jag ser på SP68 som en ung person i bakåtvänd keps… den ska ärligt och spontant ge bilden och känslan av det här området” Arianna Occhipinti ger sin korta syn på hennes förhållande till detta vin och vad det är för henne. SP68 = vägen Strada Provinciale 68 som går igenom vinmarkerna.
Vinflaska Il Frappato

Il Frappato

  • Druvsort: 100 % Frappato
  • Om vinet:50+ år gamla stockar i en blandning av kalkrik lerjord och röd järnrik lera. Ekologisk odling (certifierad ECOCERT).
  • Manuell skörd. Vinifikation utan tillsatser och lagring i stora botti och en del mindre ekfat om ca 500 liter under 12-14 månader. Buteljeras utan klarning eller filtrering.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Contrada Fossa di Lupo

  • Druvsort: 100 % Frappato
  • Om vinet: Ca 60 år gamla stockar av Frappato di Vittoria (en lokal klon av Frappato). Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Avstjälkning och maceration på i snitt 20 dagar. Jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 14 månader på slavoniska fat om 2500-liter. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan 2 månader innan försäljning.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Contrada Bombolieri

  • Druvsort: 100 % Frappato
  • Om vinet: Ca 60 år gamla stockar av Frappato di Vittoria (en lokal klon av Frappato). Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Avstjälkning och maceration på i snitt 20 dagar. Jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 14 månader på slavoniska fat om 2500-liter. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan 2 månader innan försäljning.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Contrada Pettineo

  • Druvsort: 100 % Frappato
  • Om vinet: Ca 60 år gamla stockar av Frappato di Vittoria (en lokal klon av Frappato). Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Avstjälkning och maceration på i snitt 20 dagar. Jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 14 månader på slavoniska fat om 2500-liter. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan 2 månader innan försäljning.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Siccagno

  • Druvsort: 100 % Nero d'Avola
  • Om vinet: 40 år gamla, alberello-planterade stockar (bush vines). Avstjälkas och jäses med försiktig maceration i ca 20 dagar och sedan lagras 16 månader på gamla slavonska fat (botti).
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Grotte Alte

  • Druvsort: Frappato & Nero d'Avola
  • Om vinet: Arianna's toppvin. Görs inte varje år. Endast de bästa lägena och äldsta stockarna används till detta vin. Även här 40 år gamla stockar, både planterade som alberello för Nero'n men även som Guyot för Frappato'n. Avstjälkas och jäses med försiktig maceration i ca 20 dagar och lagras sen ca 2 år på gamla slavonska fat (botti).