Angiolino Maule

Om

Angelino och Rosamaria Maule investerade 12 år av sina liv som krögare för en pizzeria för att på 80-talet kunna följa sin dröm. Att odla vin.

Sedan 1988 producerar Angiolino naturliga viner utanför byn Gambellara i Veneto. Egendomen är belägen på kullarna norr om Soave mellan Verona och Vicenza. Här, i den vulkaniska jorden kultiverar familjen Maule Garganega och Trebbiano precis som man gjort här i mer än 1300 år.

Deras vingårdar omfattar idag 10 hektar uppdelat i flera olika vingårdar. Odlingen är helt naturlig, utan kemiska bekämpningsmedel. Angiolino har idag hjälp av sina söner Francesco och Alessandro med det omfattande arbetet både i vingården och i källaren. Rankorna beskärs hårt för att begränsa skördeuttagen då Garganega är en relativt produktiv druvsort. Jorden brukas för hand och en substantiell mängd organisk kompost används.

Vinifieringen är enkel. Samtliga viner vildjäses och varken klaras eller filtreras. Angiolino strävar efter att påverka vinet så lite som möjligt för att det skall visa så mycket karaktär som möjligt av sin terroir. Mycket små mängder svavel används när det är nödvändigt men många gånger utesluts det helt.

Svartvit bild på flera personer

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Masieri Bianco

  • Druvsort: 80 % Garganega 20 % Trebbiano
  • Om vinet: Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Direkt pressning. Vinet vildjäses och lagras 9 månader på tank, både trä och stål.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Pico

  • Druvsort: 100 % Garganega
  • Om vinet: Gamla stockar, odlade i lera och kalksten. Ca 15 % är jäst med skalen, och resterande del pressat direkt. Allt är jäst utan tillsatser och lagras 9 månader på gamla ekfat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller SO2.
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Recioto

  • Druvsort: 100 % Garganega
  • Om vinet: Gamla stockar, odlade i lera och kalksten. Druvorna skördas relativt tidigt, och hängs sedan upp på tork i nät. Efter ca 100 dagar vinifieras det i hela klasar och jäser delvis med skalen. Efter pressning jäser vinet ut och lagras i små gamla ekfat under 2-4 år. Vinet stabiliserar sig självt under lång tid och är buteljerat utan klarning, filtrering eller SO2. Sött = ca 180g socker/l.